Site Overlay

Zdrowo kaszowo

Spread the love

Niegdyś królowe polskich stołów, zostały w XIX wieku wyparte przez ziemniaki. Na szczęście dzisiaj wracają do łask, ponieważ są nie tylko od nich dużo zdrowsze oraz posiadają niższy indeks glikemiczny, ale również stanowią bardzo smaczny dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzą się także jako samodzielne danie. W naszych sklepach znajdziemy dużo rodzajów kasz, dostępne są też ich mieszanki na przykład z suszonymi pomidorami czy soczewicą. Wśród jakich kasz możemy w takim razie wybierać?

Kasza jaglana

Otrzymuje się ją z ziaren prosa. Zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Nie należy jej długo przechowywać, ponieważ ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które jełczeją, nadając jej gorzki smak. Nie zawiera glutenu. Fajnie komponuje się z olejami.

Kasza gryczana

Kasza gryczana może występować w wersji nieprażonej (białej) oraz prażonej. Jest cenionym źródłem substancji odżywczych. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Nie zawiera za to glutenu. Podobnie jak kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i innych mikroelementów. Oprócz opisanego poniżej pęczaku, moja faworytka jeśli chodzi o smak.

Kasza jęczmienna

W Polsce spotyka się ją, zależnie od obróbki, pod postacią kaszy pęczak, kaszy jęczmiennej łamanej czy też kaszy perłowej. Podobnie jak poprzednie kasze, jest bogata w białko, błonnik, witaminę B oraz mikroelementy. Najbardziej polecany przeze mnie wśród kasz jaglanych jest pęczak, który nie dość, że pyszny, to doskonale zapycha żołądek, sprawiając, że szybko jesteśmy syci. Bardzo fajny z grzybami lub suszonymi pomidorami i świeżą pietruszką.

Owsiana

Super nadaje się na śniadanie, szczególnie pyszna jest zmieszana z różnymi dodatkami w stylu orzechy, nasiona (na przykład słonecznik), wiórki kokosowe czy owoce goji. Latem doskonale sprawdzi się połączenie ze świeżymi owocami. Doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które daje energię na początku dnia.

Kuskus

Może być jedynie sporadycznie spożywany przez osoby na diecie niskoglikemicznej, ponieważ posiada dość wysoki IG.  Muszę przyznać, że akurat ta kasza jakoś mi nie leży, ponieważ jest dla mnie zupełnie pozbawiona smaku.

Z czym jeść?

Kaszę można jadać z najróżniejszymi dodatkami. Żeby nie była za sucha, można ją polać oliwą z oliwek lub olejem o bogatych właściwościach zdrowotnych (inspiracje znajdziecie w moich poprzednich wpisach dotyczących olejów) oraz dodać do niej najróżniejsze przyprawy czy też świeże zioła w zależności od swojego gustu (na przykład bazylię, pietruszkę czy też oregano). Kaszę można także zastosować do popularnych u nas gołąbków zamiast wysokoglikemicznego białego ryżu. A jakie Wy macie pomysły na zdrowe dania z kaszą w roli głównej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.