Site Overlay

Sałaty nie tylko do sałatek

Spread the love

Kiedyś mieliśmy do wyboru jeden rodzaj sałaty, którą można się było cieszyć tylko wiosną. Dzisiaj półki w marketach pełne są najróżniejszych jej gatunków. Jakie sałaty mamy do dyspozycji i jak możemy je wykorzystać?

Sałata masłowa – czyli najbardziej popularna, zwykła sałata. Można z niej przyrządzać sałatki, ale powiem szczerze, że po tym, jak towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo, zdążyła mi się znudzić. Nadal ją jednak lubię w kanapkach, które dzięki temu wydają się być bardziej świeże.

Sałata lodowa – dużo bardziej krucha niż masłowa, bardzo długo potrafi utrzymać świeżość, szczególnie w lodówce. Świetna w sałatkach w przypadku cięższych sosów oraz przyjemnie chrupiąca.

Rukola – według mnie jedna z najbardziej uniwersalnych sałat. Znakomicie odnajdzie się w sałatkach w stylu śródziemnomorskim, ale także jako dodatek do makaronów oraz pizzy (oczywiście przyrządzonych z odpowiedniego rodzaju mąki). Posiada nieco grubsze liście oraz charakterystyczny lekko pikantny orzechowy smak. Moja ulubiona!

Roszponka – delikatna, świetna w sałatkach (również w takich z cięższymi sosami). Można ją także dusić. Należy obok „zwykłej” sałaty oraz roszponki do najbardziej popularnych u nas sałat. Ma przyjemny, lekko gorzkawy smak oraz nie dominuje w potrawach.

Sałata rzymska – nadaje się do sałatek, ale u mnie najlepiej się sprawdza jako „podstawa” do kanapek. Jej duże i sztywne liście pomieszczą pasty kanapkowe, tuńczyka a nawet inne warzywa na przykład pomidora.

Lollo blanco i lollo rosso czyli sałata karbowana – występująca w odmianie klasycznej czyli zielonej, a także w bardzo ozdobnej wersji czerwonej. Bardzo ładnie wygląda na talerzu, jest również bardzo trwała, więc świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek na podróż.

Radicchio – podobne wyglądem do czerwonej kapusty, lekko gorzkawe, bardzo efektownie prezentuje się w mieszankach sałat, urozmaicając ich wygląd. Świetne do sałatek w stylu włoskim.

Cykoria – podobnie jak sałata rzymska służy mi głównie do przygotowania kanapek w kształcie łódeczek. Coś dla wielbicieli lekko gorzkiego smaku. Nadaje się również do kanapek, gdzie znakomicie łączy się z sosami na bazie jogurtu. Występuje w wersji białej oraz czerwonej.

Szpinak – jego świeże surowe liście doskonale zastępują sałatę w różnego rodzaju sałatkach. Świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami, ziarnami słonecznika i oliwą.

Liście botwiny – bardzo efektowne w mieszankach sałat, nadają im lekko buraczkowego posmaku, fajnie komponują się z różnymi olejami na przykład z olejem z wiesiołka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.