Site Overlay

Rutwica lekarska – naturalna metformina

Spread the love

Rutwica lekarska to zioło w sam raz na wieczorną zdrową herbatkę. Ma bardzo przyjemny, lekko czekoladowy smak (przynajmniej ja taką nutę w niej wyczuwam) oraz głęboki brązowy kolor.

Rutwica to roślina stosowana przez medycynę tradycyjną od czasów średniowiecza w przypadku cukrzycy i zaburzonej gospodarki węglowodanowej. Zawiera ona pochodne guanidyny (galeginę), które działają hipoglikemicznie. Przez krótki okres na początku XX wieku wyciąg z rutwicy stosowano jako główny lek w terapii cukrzycy, a następnie w oparciu o związki zawarte w tej roślinie wytworzono syntetyczne biguanidy o jeszcze skuteczniejszym działaniu. Odkrycie insuliny sprawiło, że badania nad tymi substancjami ustały aż do lat 60., kiedy to francuski lekarz Jean Stern wytworzył dimetylobiguanid, czyli metforminę, która stała się oficjalnym lekiem stosowanym w cukrzycy do dziś.

Rutwica skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Przyczynia się również do zmniejszenia insulinooporności tkanek, a więc do lepszego transportu glukozy do komórek. Z powodu dość silnego jej działania osoby chore na cukrzyce i przyjmujące leki przeciwcukrzycowe przed włączeniem jej do swojej diety powinny skonsultować to ze swoim lekarzem (ryzyko hipoglikemii).

Działanie hipoglikemizujące wspiera proces odchudzania oraz walkę z zespołem metabolicznym. Jej działanie zostało udowodnione naukowo!

Podsumowując, rutwica stanowi świetne wsparcie dla osób borykających się z za wysokim poziomem cukru lub chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy, ponieważ przyspiesza ona przemianę materii. Jej stosowanie pozwala na zmniejszenie dawki leków przeciwcukrzycowych i obniżenie ryzyka powikłań związanych z tą chorobą (uszkodzeń wzroku, nerek, stopy cukrzycowej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.