Site Overlay

Oleje do spożywania na zimno część II

Spread the love

Olej z orzechów włoskich

Jeden z najbardziej cennych olejów. Tłoczony na zimno ma intensywny orzechowy smak oraz odcień żółtawo-zielonkawy. Olej z orzecha włoskiego jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego – omega-3 i linolowego – omega-6 i oleinowego – omega-9. Obfituje również w witaminy A i E. Jedyna wada tego oleju to jego data przydatności, która jest krótka, oraz to, że należy go przechowywać w szczelnej butelce z ciemnego szkła, w chłodnym pomieszczeniu. Prawidłowo przechowywany zachowuje świeżość około 3 miesięcy. Olej z orzecha włoskiego nie nadaje się do smażenia. Nie tylko ze względu na sposób tłoczenia (na zimno), ale przede wszystkim dlatego, że w wyniku podgrzewania staje się gorzki.

Olej z orzechów laskowych

Otrzymuje się go poprzez tłoczenie na zimno z łuskanych orzechów laskowych. Jest delikatnie mętny, o złoto-żółtym zabarwieniu i wyraźnie orzechowym zapachu. Nie jest olejem odpornym na ciepło, dlatego nie powinno się go podgrzewać powyżej 38oC. Zawiera ok. 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy witaminy A, C i E, niezbędne aminokwasy, a także minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, kobalt, cynk i sód. Nierafinowany olej z orzechów laskowych ma zastosowanie w zakresie chorób serca i miażdżycy naczyń krwionośnych. Ze względu na wysoką zawartość cennych minerałów wzmacnia kości i normalizuje ciśnienie tętnicze. Pomaga także w profilaktyce choroby zakrzepowej i wspomaga regulację poziomu cholesterolu.

Olej z orzechów ziemnych (arachidowy)

Olej arachidowy wytwarza się z orzeszków ziemnych (Arachis hypogaea), które w rzeczywistości nie są orzechami, a nasionami strączkowymi rosnącymi w ziemi. Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej w takich krajach jak Chiny, Indie, Laos, Wietnam i Kambodża, gdzie stosuje się go do większości potraw. Jest dostępny w kilku postaciach – tłoczony na zimno o wyraźnie orzechowym smaku i żółtej barwie, rafinowany – jaśniejszy i bezsmakowy oraz prażony, popularny w południowej i południowo-wschodniej Azji, o bardzo wyrazistym smaku orzechów. W Indiach natomiast olej z orzechów ziemnych służy do wyrobu wegańskiej odmiany masła klarowanego ghee o nazwie vanaspati.  Olej arachidowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-6, ale równocześnie jest bardzo ubogi w omega-3, dlatego używany w zbyt dużych ilościach może mieć działanie prozapalne. Olej nierafinowany należy spożywać na zimno, rafinowany nadaje się natomiast do smażenia, ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia (229,4oC).

Olej pistacjowy

Mało kto wie, pistacje, oprócz tego, że są pyszną i zdrową przekąską, stanowią również źródło bardzo cennego tłuszczu. W większości składają się z kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi nawet ok. 70%.  Znaleźć w nich można również znaczne ilości aminokwasów oraz pektyny, karoten, a także witaminy z grupy B, E, A oraz C i pierwiastki śladowe takie jak wapń, potas, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo oraz magnez. Tłoczony na zimno cechuje się dość głęboką zielonkawą barwą. W wyniku procesu rafinacji staje się bardziej żółty i traci walory zapachowe. W jego składzie znaleźć można przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy (ok. 51-54%), kwas linolowy (ok. 31-35%), a także kwas linolenowy (ok. 2%) oraz kwas oleopalmitynowy (ok. 2%). Nie zawiera natomiast cholesterolu. Spożywanie oleju pistacjowego pomaga kontrolować prawidłowy poziomu cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, przez co pomaga w walce z cukrzycą oraz miażdżycą.

Olej migdałowy

Olej z migdałów otrzymywany jest podczas wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczony w temperaturze 30 st. Rozróżnia się dwa jego rodzaje: słodki olejek migdałowy oraz gorzki olej migdałowy, który posiada toksyczny związek chemiczny zwany glikozydem cyjanogennym. Chociaż w procesie destylacji można usunąć z oleju ślady trującej substancji, to właśnie słodka odmiana jest stosowana przez większość producentów. Jest szeroko stosowany w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ ma świetne właściwości nawilżające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.