Site Overlay

Morwa biała

Spread the love

Morwa biała – a dokładniej jej liście. Morwa biała jest królową ziół pomagających obniżyć poziom cukru we krwi. Jednym ze związków, które działają w ten sposób jest 1-dezoksynojirimycina oraz jej pochodne. Jej działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii. Kolejnym korzystnym składnikiem morwy białej jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje ona działanie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy, którego podwyższony poziom nie jest dobry dla diabetyków. Ponadto kwercetyna jest tak zwanym antyoksydantem, który pomaga chronić struktury komórkowe przed wolnymi rodnikami, co jest niezwykle istotne nie tylko dla chorych na cukrzycę, ale dla nas wszystkich! Liście morwy wykorzystywane były już w chińskiej medycynie ludowej. Zainteresowała się nimi także medycyna zachodnia. Nauka potwierdziła dobroczynny wpływ liści morwy (Lee MR et al. 2019, Jung SH et al., 2019) . Dzisiaj w asortymencie aptek znajdują się tabletki z morwy (chyba najbardziej znane są firmy Humavit), herbatki oraz susz. Ja osobiście polecam susz, ponieważ mamy pewność, że otrzymujemy 100% liści morwy. Za to tabletki są chyba najbardziej wygodną formą, ponieważ można je zażyć w każdym momencie oraz bez obaw o niezamierzone przedawkowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.