Site Overlay

Korzeń imbiru

Spread the love

Imbir pochodzi prawdopodobnie z Malezji. Uprawiany jest w tropikach, głównie w Indiach, Chinach, Malezji, Brazylii i na Jamajce. W Polsce stosowany jest głównie do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej oraz do wzbogacania smaku napojów takich jak herbata.

Imbir znany jest przede wszystkim ze swojego działania przeciwwymiotnego. W Azji stosowany jest jako środek przeciwbólowy na przykład w przypadku bólu głowy. Dodatkowo podczas eksperymentów na wyhodowanych w laboratorium komórkach tkanki mięśniowej, naukowcy  zaobserwowali, że ekstrakt z kłącza imbiru zwiększa wchłanianie glukozy przez komórki mięśniowe niezależnie od insuliny. Składnikami odgrywającymi tu kluczową rolę są gingerole (biologicznie aktywne związki należące do grupy polifenoli), zwłaszcza 6-gingerol i 8-gingerol. U pacjentów z cukrzycą typu 2 możliwość wchłaniania glukozy przez mięśnie szkieletowe jest upośledzona przez nieprawidłową ścieżkę transdukcji sygnału insuliny. Gingerole zwiększają ilość białka GLUT4 na powierzchni komórek mięśniowych, co umożliwia transport glukozy do ich wnętrza.

Korzeń imbiru można stosować świeży lub używać w postaci sproszkowanej albo w kapsułkach. Warto popijać herbatki ze świeżymi plastrami korzenia. Regularne stosowanie imbiru obniża także ciśnienie krwi. Jest również bardzo przydatny przy przeziębieniu na przykład w połączeniu z cytryną. Warto więc włączyć imbir do swojej codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.