Site Overlay

Gorzki melon

Spread the love

Na gorzkiego melona, czyli owoc przepękli ogórkowatej, trafiłam podczas zakupów w sklepie azjatyckim. W kuchni wschodu jest on często używany jako dodatek do curry, można go również nadziewać. Świeży swoim wyglądem przypomina ogórka z brodawkami, natomiast suszony występuje zazwyczaj w plastrach i używa się go do sporządzania naparów.

Muszę się przyznać, że przeleżał on u mnie jakieś pół roku zanim zdecydowałam się zaparzyć z niego herbatę. Myślę, że spowodowała to obawa przed jej gorzkim smakiem, spowodowana dość niemiłym doświadczeniem z naparem z chmielu. Strach okazał się jednak bezpodstawny, ponieważ, chociaż owszem herbatka ma posmak goryczki, jest on jednak nieznaczny i fajnie łączy się z jej świeżą, owocową nutą.

O zaletach gorzkiego melona w diecie osób z chorobami metabolicznymi można mówić w nieskończoność i są one podparte badaniami naukowymi. Owoc przepękli ogórkowatej jest również stosowany w medycynie chińskiej. Zalecany jest cukrzykom, gdyż reguluje i utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz wspomaga odchudzanie oraz walkę z insulinoopornością. Gorzki melon wzmacnia odporność organizmu i działa ochronnie na wątrobę oraz układ sercowo-naczyniowy (obniża stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu LDL odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych), ma również właściwości antyoksydacyjne, obniża więc ryzyko choroby nowotworowej. Powinny go spożywać również osoby z chorobą wrzodową, ponieważ gorzki melon przyspiesza również proces gojenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Przeciwwskazaniami do picia herbaty z gorzkiego melona lub stosowania preparatów z jego udziałem są: ciąża i karmienie piersią oraz podatność na hipoglikemią (stan obniżonego poziomu cukru we krwi na co muszą uważać osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe).

Zalecana ilość dzienna herbatki to cztery szklanki. Zbyt duża ilość gorzkiego melona w diecie może przyczynić się do wystąpienia bólów brzucha, biegunki, bólów głowy i mdłości. Napar można spożywać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Myślę, że gorzki melon zagości na długo w moim herbacianym menu ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, jak również na smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.