Site Overlay

Egzotyczna kurkuma

Spread the love

Kurkuma czyli ostryż długi, bez której hindusi nie wyobrażają sobie swojej kuchni, staje się coraz bardziej popularna także u nas. Zawarta w niej kurkumina nie tylko sprawia, że ma ona piękny, żółty kolor, ale także wpływa na zmniejszenie produkcji glukozy i glikogenu w wątrobie, stymuluje pobór glukozy przez komórki i ogranicza stany zapalne powodowane przez hiperglikemię i insulinooporność.

Ponadto związek ten działa prewencyjnie w hipercholesterolemii (zapobiega utlenianiu się cholesterolu frakcji LDL) i nowotworach (hamuje reakcje wolnorodnikowe).

Dodatkowo spożywanie kurkumy nie wiąże się z działaniami niepożądanymi. Wzbogacając o nią swoją dietę nie tylko działamy korzystnie dla swojego zdrowia, ale również poprawimy walory smakowe oraz wizualne przygotowywanych potraw, szczególnie tych orientalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.