Site Overlay

Czosnek – nie tylko na wampiry

Spread the love

Oprócz tego, że podobnież skutecznie chroni przed wampirami, może też pomóc w walce z za wysokim poziomem cukru. Badania wykazują, że aliksyna oraz wanad, które w formie kompleksu w dużej ilości występują w czosnku, podawane zwierzętom działają dokładnie tak samo, jak leki tradycyjnie stosowane w leczeniu cukrzycy (w tym również insulina). Z eksperymentów wynika, iż obecność tych kompleksów powoduje w komórkach diabetyka uruchomienie kaskad metabolicznych związanych z metabolizmem glukozy oraz następuje aktywacja wytwarzania enzymów, które ułatwiają komórkom wchłanianie glukozy.

Surowy czosnek ma również niski indeks glikemiczny oraz pozwala na uatrakcyjnienie smaku dań i poprawienie jego wyrazistości. Dodany chociażby do jogurtu stanowi niskokaloryczny zamiennik gotowych ciężkich i słodkich sosów.

Dodatkowo czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, działając podobnie jak aspiryna, zmniejszając lepkość krwi. Wpływa na działanie śródbłonka naczyniowego, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, w wyniku czego można zapobiec zawałowi serca i udarowi. Czosnek dodatkowo zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, usprawniając przepływ krwi. Hamuje również działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi.

Nie należy również zapominać o tradycyjnym zastosowaniu czosnku do leczenia infekcji. Stanowi on w tym wypadku naturalny antybiotyk, który nie wyjaławia flory jelitowej i nie ma działań niepożądanych.

Jeśli więc nie jesteś wampirem lub nadwrażliwcem nieznoszącym zapachu czosnku, powinieneś na stałe włączyć go do swojej diety 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.