Site Overlay

Cynamon – właściwości i wątpliwości

Spread the love

Ta powszechnie stosowana w naszej kuchni przyprawa często polecana jest osobom z cukrzycą i hiperlipidemią. Głównymi aktywnymi składnikami cynamonu są polimery procyjanidyny typu A. Do proponowanych mechanizmów działania należą nasilanie działania insuliny, zwiększona fosforylacja receptora insuliny oraz ogólne ułatwienie działania szlaku sygnałowego insuliny, a także możliwa aktywność inhibitora α-glukozydazy i możliwa aktywacja receptorów aktywowanych przez proliferatory peroksysomów. Cynamon zmniejsza również poposiłkową glikemię. Niestety niektórzy naukowcy kwestionują działanie cynamonu, twierdząc, że jego skuteczność porównywalna jest ze skutecznością placebo.

Do działań niepożądanych należą miejscowe reakcje alergiczne i niekiedy krwawienie lub hepatotoksyczność z powodu zawartości w cynamonie kumaryny. Do możliwych interakcji należy hipoglikemia w przypadku połączenia ze środkami zwiększającymi wydzielanie insuliny, a także krwawienie w przypadku połączenia z dowolnym środkiem o właściwościach przeciwzakrzepowe. Spowodowane jest to faktem, że „prawdziwy” cynamon, czyli cejloński, jest naprawdę drogi, w większości sprzedawanych produktów używa się suszonego cynamonu z kory drzewa kasja (Cynamonowiec wonny, Cinnamomum cassia). Cynamon cejloński zawiera niewielkie ilości kumaryny, czyli naturalnej substancji powiązanej z uszkodzeniami wątroby u ludzi, którzy są na nią wrażliwi. Niestety, cynamon kasja zawiera o wiele większe ilości kumaryny.

Podsumowując, konieczne są dalsze badania skupiające się na długoterminowych korzyściach i zagrożeniach wynikających ze stosowania cynamonu w cukrzycy. Należy ostrożnie podchodzić do jego stosowania w kuchni i nie przesadzać z ilością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.