Site Overlay

Co zamiast chleba?

Spread the love

Zastąpienie czymś chleba albo bułek jest niezwykle trudne, ale możliwe. W tym wpisie podpowiem Wam, czym można zastąpić tradycyjne pieczywo.

Chleb z samych ziaren (czystoziarnisty) – bez mąki i bez drożdży. Spoiwem w takim chlebie jest zazwyczaj jajko. Można go kupić na przykład w Auchan (niestety nie jest za tani, ponieważ cztery kromki, duże, bo duże, ale zawsze tylko cztery, kosztują około 9 złotych). Chleb można też upiec w domu samemu. W niektórych Biedronkach są gotowe zestawy ziaren za około 4 złote, do których należy dodać  jajko i upiec. Niestety chlebek wychodzi malutki, więc opłaca się go piec jedynie przy okazji pieczenia czegoś jeszcze.

Cykoria – ma charakterystyczny goryczkowy smak, który można lubić albo nie. Zawsze miałam wrażenie, ze czerwona odmiana jest odrobinę mniej gorzka. Liście cykorii mają kształt łódeczek, więc można do środka włożyć pastę czy też tuńczyka. Cykorię można też kupić w wersji ekologicznej, oczywiście w odpowiednio wyższej cenie.

Sałata rzymska – idea jest podobna jak w przypadku cykorii, z tym, że liście są większe i pozbawione goryczki. Jak na sałatę długo można ją przechowywać.

Cukinia – surowa, pokrojona w plasterki tworzy doskonały „podkład” dla past czy humusu. Nie ma się co obawiać jej surowego stanu, ponieważ ma dość neutralny, delikatny smak. Jedyną wadą jest to, że jej średnica jest zazwyczaj niezbyt duża, więc potrzeba więcej plasterków, żeby się najeść.

Biała rzodkiew – pokrojona podobnie jak cukinia doskonale sprawdzi się do tworzenia malutkich kanapek. Ma bardziej wyrazisty smak przypominający bardziej popularną rzodkiewkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.