Site Overlay

Bratek nie tylko na trądzik

Spread the love

Herbatkę z bratka przez długi czas znałam jedynie jako broń służącą do walki z trądzikiem młodzieńczym.  Kiedy już przestałam mieć ten problem, na długi czas ją odstawiłam, nie znając innych jej właściwości. Do bratka wróciłam niedawno skuszona jego właściwościami odchudzającymi, ponieważ jednej strony pobudza on przemianę materii, z drugiej zaś – dzięki znacznej zawartości śluzów – zwiększa uczucie sytości, ułatwiając w ten sposób zachowanie kontroli nad apetytem.

Ale to nie jedyne korzyści, jakie przynosi picie naparu z fiołka trójbarwnego. Regularne jego spożywanie pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym. Substancje zawarte w kwiatach i liściach tej rośliny poprawiają bowiem elastyczność ścianek naczyń krwionośnych i działają rozkurczowo, co w efekcie z czasem korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Ponadto bratek ma silne właściwości moczopędne, co w połączeniu z przeciwzapalnym działaniem czyni z niego bardzo skuteczny środek w razie problemów z wydalaniem moczu, a także oczyszcza organizm z toksyn. Bioflawonoidy (rutozyd, kwercetyna, hesperydyna), których znaczna ilość znajduje się w fiołku trójbarwnym, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń włosowatych. W dodatku ułatwiają przyswajanie witaminy C, która też zmniejsza przepuszczalność naczynek i dodatkowo działa antyoksydacyjnie.

W aptekach i sklepach zielarskich można kupić susz z bratka lub gotowe herbatki typu fix, które stanowią bardzo wygodne rozwiązane w sytuacji, gdy sporządzanie naparu może być kłopotliwe. Kwiaty bratka mogą również stanowić ciekawy oraz podobnież smaczny element dekoracyjny do sałatek. Znawcy doradzają, by raczej używać w tym celu kwiatów o fioletowych płatkach, bo te żółte, jedzone w większych ilościach, mogą powodować biegunki, a nie o taki efekt chyba chodzi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.